VINNARE – VIDEOTÄVLING

Vinnarna utsedda i videotävlingen:

Fånga kemins grundläggande beståndsdelar

Uppemot 15 000 röster från allmänheten avgjorde vilka som vann i finalen under ForskarFredag 2019.

Mer än 250 bidrag kom in till videotävlingen om periodiska systemet. Nio filmer gick till final och under ForskarFredag-helgen 27-29 september 2019 kom det in nästan 15 000 röster på finalbidragen. Nu är det klart vilka tre klasser som vann och får fem tusen kronor till klasskassan plus ett besök hos närmaste science center.

Tack till ALLA som skickat in bidrag!  Kemi är kul och det märks att ni haft roligt när ni spelat in era filmer. Här nedan kan ni se alla finalbidragen.

Vi låter även bakgrundsmaterial om tävlingen ligga kvar här på webbsidan – fortsätt låta er inspireras av periodiska systemet och gör gärna fler filmer. Videotävling »

VINNARE Åk 4 – 6

Jakten på grund­ämnena 119 och 120

Årskurs 5 på Bilingual Montessori School of Lund

Juryns motivering till finalplatsen: 
Vilka de kommande två grundämnena skulle kunna bli och hur de kanske kommer att namnges diskuteras i den här filmen på ett roligt och finurligt sätt. 

 

VINNARE Åk 7 – 9

Aluminium

NO-inriktningen på Malmslättsskolan Tokarp, Linköping

Juryns motivering till finalplatsen:
Det pizzafärgade mineralet bauxit är väldigt viktigt för Malmslätt och det har med kemi att göra. Varför det är så får du veta mer om i den här pedagogiska och tydliga filmen.

 

VINNARE Gymnasiet

Gallium och grafen

Klass NA19a på Klara teoretiska gymnasium,
Göteborg

Juryns motivering till finalplatsen: 
Ett genomarbetat manus visar konflikten mellan metallen gallium och det kolbaserade materialet grafen. Filmen behandlar flera olika perspektiv i en nyhetssändning med en reporter i konfliktens centrum.