Många har drömmar om att komma in på ett specifikt universitet och läsa den utbildning man har tänkt sig för att kunna bli det man alltid har velat. Men att komma in på rätt utbildning kan vara svårt och beroende på hur populär utbildningen är kan antagningspoängen vara höga. Det är verkligen inte säkert att ens gymnasiebetyg speglar ens ambitionsnivå och kapacitet. Med anledning av detta finns högskoleprovet som ett komplement som man också kan söka in på till de allra flesta universitet. En del ser dock högskoleprovet som en tuff uppgift och speciellt matematiken är något som många fasar inför. Man tror att provet kommer att bli alldeles för svårt och man anser sig själv vara ganska dålig på matte och antar därför att man inte kommer att klara det speciellt bra. I den här artikeln kommer vi därför med ett antal tips på saker man kan träna på och hur man kan tänka, för att klara av högskoleprovet på bästa sätt.
Alla kan
När man ska skriva högskoleprovet är det som sagt många som tänker att de inte är speciellt bra på matte. Själva uttrycket att vara dålig på matte är något som fått ganska stort fäste i de svenska skolorna och många anser sig antingen bra eller dåliga på matematik. Självklart kan det vara så att man har olika fallenhet för att lära sig matematik snabbt, men att någon skulle vara oförmögen att lära sig avancerad matematik är inte sant. Precis som med allt annat är det en fråga om träning. Om man övar tillräckligt mycket på matematik och på rätt sätt kan vem som helst bli riktigt duktig på matte. Man bör också ha med sig att ju mer man tränar och ju mer man förstår desto roligare kommer det att bli. Även om man från början tycker att matte är väldigt tråkigt kommer övningarna inför högskoleprovet att bli roligare och roligare ju mer man förstår och lär sig.
Fler tips
Det är viktigt att man ser till att börja från grunden och verkligen fylla i de luckor som man kan ha missat. Det finns ingen skam i att börja med att titta tillbaka på matten från högstadiet för att se till att man först lär sig denna på en bra nivå och känner att den sitter. När man bygger på matematiken del för del blir den sällan speciellt svår och steget till att lära sig något nytt blir ganska litet. Att tänka sig att man bygger matematiken som ett höghus, våning för våning är en bra metafor. En annan sak som är viktig att ha med sig när man ska plugga matematik inför högskoleprovet är att plugga på rätt delar. Att till exempel inte lägga speciellt mycket energi på de matematik kurser som inte ingår i högskoleprovet, som matematik 3, 4 och 5, utan fokusera på matematik upp till och med 2 b på gymnasiet. Tar man till sig dessa tips och börjar arbeta från grunden kan vem som helst klara av högskoleprovet på ett mycket bra sätt.